Cunoaste-ti dusmanii: toxicitatea si carentele alimentare – Partea I

Distribuie acest post

Share on facebook
Share on linkedin
Share on email
Share on twitter
Share on whatsapp

Sunt doua carti care mi-au schimbat perspectiva asupra alimentatiei si asupra cauzelor bolilor: Terapia Gerson si Studiul China. Sunt carti exceptionale care iti pot schimba viziunea asupra bolilor.

Astazi voi scrie despre principalii doi dusmani ai organismului din punctul de vedere al terapiei Gerson, dusmani pe care i-am simtit pe propria piele si intr-adevar pot face ravagii in corpul nostru.


Text preluat din cartea “Terapia Gerson”:

Abordarea sanatatii si a bolii din perspectiva terapiei Gerson este atat de diferita de procedurile medicale obisnuite incat este important sa intelegem foarte bine principiile de baza. Din momentul in care se intampla acest lucru, teoria si practica terapiei devin cat se poate de clare si profund logice.

Scopul acestei terapii este sa se ocupe de cauzele bolii, nu de simptomele ei. Se concentreaza pe ceea ce considera ca fiind  cei doi principali dusmani ai sanatatii: toxicitatea si carentele. Ambele sunt rezultatul stilului  de viata al zilelor noastre, denaturat si artificial, fiind, intr-o anumita masura, legate de alimentatia moderna occidentala si de mediul poluat.

Toxicitatea

Aerul pe care il respiram – conditia esentiala a vietii – este contaminat cu gazele de esapament ale masinilor, cu particule fine invizibile care zboara din cauciucuri si se opresc in plamanii nostri, cu combustibilul avioanelor care vine din cer si aburii otravitori ai nenumaratelor procese tehnologice, aruncati in aer de cosurile fabricilor sau curatatoriilor chimice din vecinatate. Apa – cealalta conditie esentiala a vietii – este la fel de rea in zilele noastre, contaminata cu clor si fluor si cu rezidurile unei multitudini de medicamente, care rezista la toate tehnicile de purificare existente (cu exceptia distilarii). Deseurile industriale si agricole contamineaza apele raurilor si lacurilor.

Completarea de ultima ora la poluarea mediului este electro-smogul, campurile electromagnetice invizibile, dar in permanenta ingrosare, care ne inconjoara pretutindeni. In incaperi, sunt produse de televizioare, frigidere, computere, cuptoare cu microunde si telefoanele celulare. Interferand cu campurile electromagnetice naturale ale corpului omenesc, toate acestea au efecte nocive asupra sanatatii. Afara, antenele care deservesc retelele de telefonie mobila provoaca o preocupare serioasa: o multime de afectiuni, in special cancer, au fost depistate in jurul celor nou amplasate.

Toxicitatea incepe in sol si cu plantele care cresc din el. Pesticidele deosebit de otravitoare, fungicidele, erbicidele si alte substante chimice folosite in agricultura comerciala, adeseori pana in ziua recoltarii, lasa reziduuri pe plantele care devin hrana noastra. Multe dintre aceste otravuri sunt sistemice (respectiv patrund in produs si nu pot si indepartate prin spalare). Daca nu consumam produse cultivate organic, aportul nostru zilnic este marcat puternic de un cockteil de compusi agro-chimici al caror efecte cumulativ nu a fost niciodata testat.

Pe parcursul procesarii alimentelor, se adauga un mare numar de aditivi chimici, multi dintre ei fiind periculosi pentru sanatate. Scopurile lor sunt sa prelungeasca aproape nedefinit durata vietii produselor pe rafturi, sa le faca mai atragatoare si sa suplineasca lipsa aromelor naturale cu unele artificiale. “Cosmeticele alimentare”, cum sunt ele denumite in mod ironic, nu au niciun fel de legatura cu alimentatia sanatoasa.

Pe de alta parte , pericolele pe care le reprezinta aditivii alimentari nu trebuie sa ne faca sa uitam de faptul ca primul mare vinovat din dieta obisnuita moderna este sarea (sodiul), exact substanta cea mai grea de evitat. In ciuda avertismentelor oficiale cu privire la abuzul de sare, consumul din viata occidentala este alarmant de ridicat, facand ca organismul sa retina apa in celule, ceea ce duce la edeme. Deasemenea, sarea supune rinichii la o povara suplimentara , creste tensiunea arteriala , omoara papilele gustative, astfel incat este necesara in cantitati din ce in ce mai mari pentru a produce un efect si afecteaza sistemul digestiv. Sarea, dupa cum vom vedea in continuare, joaca un rol periculos si in procesele celulare care duc la aparitia cancerului,

Deoarece carnea este un element foarte pretuit al dietei moderne, poate parea surprinzator faptul ca excesul de proteine de origine animala are manifestari toxice la nivelul organismului. Fapt este ca organismul uman, cu tractul sau digestiv lung, nu este conceput sa faca fata unei diete bogate in proteine de origine animala. (spre deosebire de tractul digestiv al omului, cel al carnivorelor, cum ar fi leii si alte feline mari, este scurt, de unde si faptul ca produsii de digestie a carnii sunt eliminati rapid). Dieta ideala a omului ar trebui sa se bazeze predominant pe plante.

Pe masura ce inaintam in varsta, digeram tot mai greu produsele de origine animala. Aceste alimente, prost digerate, incomplet descompuse, raman in organism ca toxine. Grasimile de origine animala, continute de cea mai mare parte din produse din carne, pasare si de produsele lactate sunt, deasemenea, inadecvat digerate pe masura ce organismul imbatraneste, iar enzimele sale nu mai functioneaza eficient. Animalele destinate consumului uman sunt crescute cu o hrana nesanatoasa, tratata cu hormoni, antibiotice si stimulatori artificiali de crestere. Hrana care li se da ramane in carnea lor, in oua si in produsele lactate care sfarsesc pe masa noastra, contribuind la incarcatura toxica, deja grea, pe care o purtam, fara stiinta, cu noi.

Organismul incearca sa se descotoroseasca de toate aceste substante nocive, pentru a se proteja. Din nefericire, in afara marii poveri de toxine careia este obligat sa ii faca fata, se mai confrunta si cu problema carentelor.

 

Aboneaza-te la Newsletter

Fii la curent cu cele mai noi stiri vegane.

Exploreaza mai mult

Rețete

Sos italian

Timp de preparare: 10 minute Dificultate: usor Portii: 2-3 portii Ingrediente: 5 catei usturoi 2 cepe 4 rosii 1 lg ulei masline 1 foaie dafin

Rețete

Sandvis de mere cu unt de arahide

Timp de preparare: 10-15 minute Dificultate: usor Portii: 2-3 portii Ingrediente: 300gr arahide crude decojite 1/2 lgt sare grunjoasa 3 lg ulei masline 3 mere

Ai nevoie de sfaturile unui Nutritionist?